Kdo viděl nový film Blade Runner, ten ví, že je to pomalu vyprávěný vizuální master piece. Kdo viděl starého, ten zase ví, že obálka sci-fi dokáže skrývat hluboké morální drama a silný příběh.

Článek obsahuje spoilery.

Protože ale mezi první filmem Ridleyho Scotta a nově v říjnu uvedeným Blade Runnerem 2049 od Villeneuveho je dost velká časová proluka, bylo natočeno několik prequelů, které by měly osvětlit to, co se stalo mezi jednotlivými díly. Jeden z nich (2048: Nowhere to Run) dokonce natočil syn Ridleyho Scotta, Luke Scott.

Děj krátkého shotu s úvodem od Villeneuveho se točí kolem postavy Sappera, se kterým se setkáváme hned na začátku nového filmu, hlavní hrdina ho zastihne na jeho farmě  a, posléze, ho i zlikviduje. Právě jeho smrt nastartuje sled událostí, které vedou k zásadním dějovým zvratům.

V krátkém filmu je ale Sapper stále ještě bezpečně naživu rok předtím, než se začne odehrávat vlastní děj. Na krátkém úseku je krásně vidět, jak i dobré úmysly mohou replikanta stát bezpečí, empatii a vrhnout ho do světa plného opovržení.

2036 Nexus Dawn

Nexus Dawn otevírá příběh v bodě, kdy dojde k převzetí vlády nad výrobou replikantů Wallaceovým korporátem. Je zde vidět jeho megalomanie, pohrdání, zvláštní úcta k životu i jeho bezohlednost při dosahování vytyčených cílů. Představuje nový typ replikanta Nexus 9, který má, podle něj, být absolutně poslušný. Má-li si vybrat mezi svou smrtí a smrtí svého pána, měla by být jeho odpověď jasná. Před komisí, která učiní poslední pokus zastavit jeho nástup k moci to i potom přesvědčivě demonstruje.

Krom těhle dvou prequelů se dělá i na anime podobě, která je uvěřejněná na Polygonu a YouTube. Další dva jsou dostupné ještě na obou platformách i na Collideru.

Takže – jestli je vašemu srdci bližší anime, můžete skouknout kraťas od oceňovaného režiséra Shinichira Watanabeho, který je zodpovědný mimo jiné za Cowboy Bebop nebo za Samurai Champloo. Jeho krátký film se jmenuje Blade Runner 2049 „2022 Black Out“.

Pokud vás film nadchl a nemůžete se nabažit post-apo světa Ridleyho Scotta, je tohle další pěkná fan service, která dokáže i na tak krátkém úseku nastínit, čím si svět před příchodem nového hrdiny prošel a kam se (snad) bude ubírat. Pokračování visí ve vzduchu a nám nezbývá než se těšit. A pustit si to znova.

Image Credit: © Warner Bros.