Česká tradiční kuchyně do svého repertoáru čerstvou zeleninu bohužel příliš nezařazuje. A to je obrovská škoda, kterou bychom se měli snažit napravit.
Ačkoli by se dalo namítnout, že právě v základech fenomenálních českých omáček, jako je třeba svíčková nebo znojemská se zelenina objevuje, do čerstvé a zdravé stravy plné vitamínů to má daleko.
Asi těžko můžeme začít „na sílu“ rvát třeba ke zmíněné svíčkové nebo guláši kvanta zeleninových příloh, ale je taky fakt, že jen málokdo z nás vydrží jíst s chutí denně některou z takovýchto omáček. A proto se můžeme zaměřit na běžnější stravování a vaření, přece jen jak guláš, tak také svíčková a znojemská patří i k časově náročným jídlům. Mnohem častěji nám tak na talíři končí smažené nebo pečené maso s nějakou přílohou.
A bohužel, nejčastější přílohou jsou u nás stále brambory. Český národ si na jejich konzumaci navykl natolik, že si už prakticky nedovede k masitému jídlu jako přílohu představit nic jiného. A přitom je možností opravdu spousta.
Brambory jako zelenina
Možná by to naše české bramborové šílenství mohl trošku napravit fakt, že bychom se mohli pokusit začít brambory vnímat jako každou jinou zeleninu. A tak bychom mohli třeba k řízku sníst třeba jen dva brambory a zbytek nahradit zeleninou. Možná si říkáte, že je to úplně padlé na hlavu, chroupat řízek se zeleninou, ale proč mají třeba zeleninové saláty s osmaženým kuřecím prsíčkem a jemným dresingem takový úspěch?
Nejsme prostě zvyklí konzumovat větší množství zeleniny, brambory jsou přece dobré a krájení a příprava zeleniny je pracnější než oloupání těch pár kousků brambor. Primárně to chce začít více přemýšlet o skladbě našeho jídla. Nikdy jsem nebyla zastáncem přehnaných filozofických názorů, že to, co jím, ovlivňuje všechny sféry mého života a determinuje mou budoucnost.
Ale něco málo na tom je. Ne že by zeleninový salát k obědu byl přímou cestou k pracovnímu povýšení, ale je fakt, že už po velmi krátké době pocítíte změny, když zeleninu a ovoce začnete konzumovat ve větší míře.
Dostatek vitamínů = kvalitní život?
Ono taky záleží na tom, co si přestavujete pod pojmem kvalitní život. Dejme tomu, že jedna taková definice vypadá asi takhle: dostatek peněz, dovolená několikrát do roka, obrovské množství zájmů a koníčků, které si můžeme dovolit provozovat, dobrá práce, která vás baví. Nechci nikomu brát iluze, ale tyhle věci jenom zelenina asi nevylepší.
Co je ale pozitivní, je že druhá definice kvalitního života by pak mohla znít poněkud skromněji. Překypující zdraví, prakticky neexistující nemoci v případě našeho organismu, silná imunita, pěkná pleť a vlasy, spousta energie a dobrý pocit ze sebe sama. A ano, tohle vám konzumace ovoce a zeleniny asi dát může.
A ne, myslím, že pokud si každé ráno jakože místo té zeleniny zobnete jednu tabletku multivitamínu Centrum nebo Marťánků, tak to taky nebude tak úplně fungovat.
Zelenina totiž není jen plátek rajčete a okurky a list okoralého salátu na okraji talíře. Své jídlo můžete doplnit velmi chutnými variacemi, kterých se třeba ani nebudete moci nabažit. Navíc dochucování zeleninových salátů není až taková věda. Vyzkoušejte to také!
Lehký salátek z čínského zelí
Ingredience:
- čínské zelí
- cukr, sůl, ocet, pepř
- olivový olej
Listy čínského zelí omyjeme a naskládáme na sebe. Zelí nakrouháme na opravdu jemné kousky, abychom se nemuseli potýkat s obtížně konzumovatelnými a oddělitelnými velkými kusy.
Nakrouhané zelí vložíme do misky a lehce zakápneme olivovým olejem. Do malé skleničky nalijeme trochu vody a přidáme dvě až tři lžíce octa. Do směsi vsypeme malou lžičku cukru a špetku soli a pepře podle chuti.
Zálivku vlijeme do nakrouhaného zelí a důkladně promícháme. Salát můžeme podávat k pokrmům z kuřecího nebo vepřového masa, pro ozvláštnění můžeme do salátku vmíchat bílý jogurt.
Svěží rajčatový salát
Ingredience:
- rajčata
- cibule
- pórek
- olivový olej
- ocet
- lístky čerstvé bazalky
- sůl a pepř
Rajčata nakrájíme na kousky, jejichž velikost můžeme zvolit podle libosti. Cibuli nakrájíme najemno, pórek zpracujeme na kolečka, která přepůlíme. Zeleninu vložíme do mísy a zlehka zakápneme olivovým olejem. Přidáme lžíci octa a na kousky natrhané kousky bazalky. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
Zapékaný libanonský chléb s rajčaty
Ingredience:
- libanonský chléb
- olivový olej
- rajčata
- balkánský sýr
- sůl a pepř
Troubu si dáme předehřát na 180 stupňů Celsia. Libanonský nebo arabský chléb pomažeme olivovým olejem a na polovinu položíme na plátky nakrájená rajčata. Rajčata mírně posolíme a opepříme. Nakonec posypeme nastrouhaným balkánským sýrem, přeložíme na polovinu a dáme zapéct přibližně na 15 minut.
Foto: Pixabay