Co je v kuchyni lepší než sezónní pokrmy? Léto se blíží, tak si pojďte zopakovat recept na luxusní ratatouille, za které vám budou strávníci trhat ruce!
Francouzská kuchyně je velmi chutná a mnohé pokrmy jsou na přípravu jednodušší, než by se mohly zdát. Navíc se blíží dny, kdy budeme mít k dispozici čerstvé sezónní suroviny, které prostě chutnají lépe, než ty uměle vypěstované nebo z daleka dovážené.
Dnes se zaměříme na přípravu ratatouille. Pro ty, kteří si pod tímto názvem představí pouze animovanou krysu, vězte, že se jedná o zeleninový míchaný pokrm, který pochází z Francie z oblasti kolem města Nice. Svůj název nese jídlo po okcitánském slovu ratatolha, které znamená míchaný pokrm. Podobné jídlo bychom mohli pod jiným názvem nalézt třeba na Mallorce nebo v Katalánsku.
Ratatouille je skvělá díky své jedinečnosti, nejčastěji se totiž podává samostatně nebo s chlebem, zřídkakdy jako náplň do palačinek a jen velmi málo se servíruje jako příloha k pokrmům. Sama o sobě má totiž výraznou chuť. Pojďme se tedy podívat na její přípravu.
Ingredience:
- 2 malé lilky
- 2 mladé cukety
- 1 žlutá cibule (může být i větší)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 3 stroužky česneku
- 5-6 zralých rajčat
- 5 lžic olivového oleje
- pepř a sůl
- čerstvý tymián, petržel a bazalka
Lilky omyjeme a podélně rozpůlíme. Poloviny pak nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit. Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme rovněž na tenké plátky, papriky rozpůlíme, odstraníme jádřinec a rozkrájíme na proužky.
Zralá rajčátka spaříme v horké vodě, oloupeme a příčně přepůlíme. Nad sítkem vymačkáme z rajčat šťávu, semínek se zbavíme a šťávu si uschováme. Vezmeme si hlubší pánev a rozehřejeme v ní tři lžíce oleje. Jako první na pánvi opečeme vypocené a vysušené plátky lilku, z pánve je vyjmeme a položíme na připravený talíř. Opečeme cukety a opět je odložíme.
Po cuketách vložíme do pánve papriku, kterou rovněž z pánve po opečení vyjmeme. Přilijeme zbylý olej orestujeme cibuli a česnek, přidáme kousky rajčat a šťávu. Do pánve na chvíli vrátíme i už opečenou zeleninu, přidáme natrhané bylinky, sůl a česnek a prohřejeme. Směs můžeme podávat s opečenou bagetkou nebo celozrnným chlebem.
Foto: Pixabay