Zpříjemněte si prázdninové počasí jedním z vychlazených drinků. K jejich přípravě budete potřebovat minimum ingrediencí.
Letní slunění s knihou nebo tabletem má už jenom jeden nedostatek. Ledově studenou sklenici v ruce s lahodným osvěžujícím nápojem. V mžiku oka si můžete jednoduše namíchat svůj a ani k tomu nespotřebujete půlku nákupního košíku. Tak na zdraví!
Sangria
Název pití původem ze Španělska a Portugalska znamená krvavý nebo krveprolití a dává tak za pravdu rudočervené barvě. Kombinací existuje nespočet, základ se však skládá z červeného vína a pomerančového džusu. Časově nejnákladnější složku výroby tvoří pestrá škála různého ovoce, které po nakrájení vhodíte do karafy nebo džbánku. Výběr je čistě na Vás, nejlepší jsou třeba pomeranče, broskve, hrušky a také máta. Pro otrlejší jazýčky vyrobíte další snadnou kombinaci světlým rumem a zázvorovým tonikem. K docílení lahodné chuti je vhodné dát vše alespoň na dvě hodiny vychladit do ledničky.
Rychlá klasická varianta:
750 ml suchého červeného vína
250 ml pomerančového džusu
ovoce
led
Ostřejší varianta:
500 ml suchého červeného vína
250 ml pomerančového džusu
150 ml zázvorového toniku
50 ml světlého rumu
ovoce
led
Bowle
Pokud preferujete před červeným vínem spíše bílé, máme pro Vás analogickou kombinaci, na které si určitě taky pošmáknete.
Recept:
750 ml suchého sektu
1,5 l suchého bílého vína
ovoce
led
Martini Royale Rosato
Elegantní martini v charakteristické véčkové skleničce s olivou nikoho neurazí a vnese na každou párty noblesní nádech. Výrobní průmysl se na něm tak mohl pořádně vyřádit a vymyslet spoustu jeho variant. A ani tím to nekončí. Smícháním některých z nich vytvoříte další populární chutě.
Recept:
5 cl Martini Prosecco sektu
5 cl Martini Rosato
led
měsíček pomeranče na ozdobení
Melounové daiquiri
Žádná chuť neprezentuje léto tak dokonalé jako melounová. Velkým obsahem vody se tak dostává v horkých dnech na většinu českých talířů. A nedat si ho alespoň jednou by se dalo přirovnat téměř k anarchii. A proč si s ním neudělat i chutný koktejl? Stačí ho namačkat do skleničky a přidat pár dalších přísad.
Recept:
dužina z poloviny menšího vodního melounu
šťáva ze dvou limetek
4 velké panáky bílého rumu
1 lžička třtinového cukru
minerálka
Aperol spritz
Hořkosladký italský nápoj si našel cestu do našich ledniček až v roce 1950. I přesto si ho hodně lidí oblíbilo a zařadilo do svého top listu drinků. Pokud mezi ně zatím nepatříte, určitě ho ochutnejte. Příprava je jednoduchá, tak 3, 2, 1 teď!
Recept:
3 díly prosecca
2 díly aperolu
1 díl sodovky
kostky ledu
plátek pomeranče
Foto: Pixabay, Pexels, Blesk, www. receptnajidlo.cz