Ačkoli suché a teplé léto nyní už minulého roku potrápilo zemědělce zejména z hlediska úrody krmných plodin, vinaři si mohou spokojeně mnout ruce. Právě slunečné počasí a vysoké teploty přály kvalitě hroznů, ročník 2015 je vinaři hodnocen jako jeden z nejlepších.

tuscany-428041_1280

Někteří moravští vinaři označují ročník 2015 za ročník století, vína by mohla být kvalitativně srovnávána s produkty z roku 2006. Dobré kvalitě vín podle odborníků prospělo zejména teplé a slunečné počasí, ale také to, že koncem léta úrodu svlažily deště, navíc kvůli přetrvávajícím suchům hrozny méně napadali škůdci. Déšť však přišel na konci srpna takřka na poslední chvíli, vinice se už kvůli trvajícím vedrům potýkaly s nedostatkem vláhy a malou velikostí bobulí.

„Hrozny sklizené v roce 2015 se vyznačují výraznou cukernatostí, nad očekávání budou červená vína, která budou vhodná i k archivaci,“ zhodnotil uplynulou sezónu vinař Zdeněk Glončák z Valtic, který rovněž upozornil na velmi dobrou kvalitu hroznů.

Úspěšná sklizeň provázela vinice v celé střední Evropě, evropské sdružení zemědělských organizací COPA/COGECA dokonce uvedlo, že Itálie v produkci vína v minulém roce předstihla Francii a stala se tak největším vývozcem.

grapes-984493_1920

Tuzemští vinaři začali začátkem ledna sklízet hrozny k výrobě ledového vína, které je specifické svou vysokou cukernatostí a je tak vhodné zejména jako aperitivní víno. Pro sklizeň ledového vína je potřeba, aby hrozny na vinici přemrzly alespoň dva dny v teplotě minus sedm stupňů Celsia.

Máte rádi víno a zajímají vás podrobnosti o tomto lahodném nápoji? Tápete v restauracích, jaké víno vybrat k jednotlivým pokrmům, aby umocnilo a podpořilo lahodnou chuť jedinečného okamžiku? Jak se vlastně víno vyrábí a jak se vyznat ve vinařské terminologii? Sledujte náš nový seriál o víně!

Zdroj: www.vino.tk, Svaz vinařů České republiky

Foto: Pixabay.com