Amerika je pro hodně českých obyvatel z mnoha důvodů nedostupná a tím pádem i daleko od reality, kterou žijí. I přesto by ale rádi vyzkoušeli něco z tolik diskutovaných a oblíbených jídel západního kontinentu. A právě cookies jsou jednou z typických dobrot, které chce ochutnat téměř každý.
Americké cookies
Sušenky jsou obecně hodně oblíbené především proto, že je jejich tvrdá konzistence vhodná i na svačinky v rámci dlouhých a náročných cest. Historie cookies, zdá se, sahá do Persie 7. století, kdy se po prvním využívání cukru staly sušenky běžně konzumovaným pokrmem.
Světě div se, cookies nejsou původem z Ameriky, přišly tam až z Holandska asi ve 20. letech 17. století. A holandský pojem koekje byl přeložením poangličtěn a staly se z něj dnes známé cookies.
Dnešní cookies
V dnešní době najdete tolik druhů sušenek, cookies i dalších variant této sladkosti, mnohdy jsou však plné mléka, vajec, a tak si je alergici nebo lidé žijící veganstvím nemohou dopřát. A tak jsme se rozhodli, že se s Vámi podělíme o skvělý recept na cookies, které si zamilujete! A navíc si je budete moci dopřát, i kdybyste byli alergičtí na mléko a vejce 🙂
Tip: S malou úpravou receptu byste z nich mohli udělat dokonce i sušenky bezlepkové.
Ingredience:
- 2 hrnky mouky
- 3/4 hrnku cukru (můžete použít kokosový, třtinový)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 hrnku rostlinného mléka (můžete použít kokosové, rýžové, sójové, mandlové, makové)
- špetka soli
- 1/2 sáčku kypřicího prášku (můžete použít jedlou sodu – pozor, je silnější)
- 1 lžička skořice
- 1 lžička muškátového oříšku
- hořká čokoláda
Tip: Můžete i kombinovat s kakaem, sušeným ovocem, oříšky. Nám se osvědčila tato „holá“ varianta nebo také verze s kakaem a samozřejmě s čokoládou 🙂
Postup:
Postup přípravy je vcelku jednoduchý: v jedné nádobě smíchejte suché ingredience (mouku, cukr, koření a kypřicí prášek). Jakmile si budete jistí, že jste důkladně promísili všechny ingredience, utvořte uprostřed mísy místo, kam nalijete rostlinné mléko a olej. To začněte postupně vmíchávat do sypké části – vždy ke krajům mísy a pak zase od nich, lépe se tak jednotlivé složky promísí. Pak stačí přidat kousky hořké čokolády, množství je zcela na vás.
Mezitím dáte troubu rozehřát na 190 °C.
Vytvarujete z těsta kuličky libovolné velikosti (my jsme je dělali velikostně asi jako golfové míčky) a z nich pak uděláte na plech vyložený pečicím papírem placičky, cookies, jak je znáte, a pečete asi 20 minut.
Jakmile budou kypré a vyzkoušíte špejlí, že jsou uvnitř hotové, můžete je vytáhnout a vychutnat si je! Vydrží docela dlouho, ale nejskvělejší jsou po vytáhnutí z trouby a na druhý den od pečení. Nejlepší na nich je to, jak zvenku křupou a uvnitř jsou vláčné.
Ať se Vám podaří!