Letní sezona se pomalu, ale jistě blíží a s ní přicházejí také dlouhé večery, které přímo svádějí ke grilování s přáteli a podobným společenským akcím.
Letní grilovačky jsou stále populárnější, od opékání buřtů jsme se posunuli k opulentnějším večerním chodům. Abychom si ale mohli grilování jak se patří užít, je třeba se na něj důkladně připravit. Kromě basy piva je dobré myslet také na vhodně naložené maso, kterým své hosty doslova ohromíte. Správně ochucené maso je totiž základ.
Vhodné je také myslet na zeleninové přílohy nebo bezmasé alternativy v případě, že očekáváte příchod někoho, kdo konzumaci masa příliš neholduje. I na takové případy jsme v našich receptech mysleli. Pojďte se tedy s námi inspirovat!
Kuřecí prsa na medu
Šťavnatá kuřecí prsíčka, která budou křehce ugrilovaná, neurazí snad žádného návštěvníka. Při marinování dbejte na to, aby maso leželo naložené alespoň 12 hodin před grilováním.
Ingredience:
- 4 kousky kuřecích prsou
- 6 lžic medu
- 2 cibule
- bílá paprika
- majoránka
- olej
- sůl
Kuřecí prsa omyjeme, pokrájíme na menší kousky, aby se lépe progrilovala, a nasolíme. Do hrnce nalijeme asi 1/4 litru vody, přidáme lžíci oleje a šest lžic medu. Medu můžeme samozřejmě přidat nebo ubrat podle chuti. Směs zahříváme, aby se med rozpustil a zároveň dáváme pozor, aby voda nezačala vařit. Nakonec přidáme majoránku.
Bílou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme na kroužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme na čtvrtky, které prsty rozloupneme do jednotlivých vrstev. Cibuli společně s paprikou a masem naskládáme do uzavíratelné krabičky, zalijeme vlažnou marinádou a necháme odpočinout v lednici alespoň 12 hodin, aby maso i paprika nasákly medem. Pro snadnější grilování zeleniny připravujeme na tácku.
Vepřové medailonky na víně
Vůně ohně si výborně rozumí s chutí vína, proto se nemusíme bát trošku zaexperimentovat a klasické předpřipravené marinády nebo sójovou omáčku můžeme nechat stranou. Budete překvapeni, jak moc dobré a křehké takto naložené maso bude!
Ingredience:
- 400 g vepřové kýty nebo plece
- olej
- sůl
- čerstvá bazalka
- 1 dcl červeného vína
Maso očistíme, nakrájíme na plátky a osolíme. Jednotlivé plátky pak rozložíme do uzavíratelné misky a zakápneme olejem. Lístky čerstvé bazalky očistíme a natrháme na malé kousky, abychom docílili intenzivnější vůně i chuti. Bazalku přidáme k masu a zalijeme vínem. Naložené maso necháme odležet.
Grilovaná kukuřice
Grilovaná kukuřice je velmi chutným a vděčným předkrmem před samotným grilováním masa. Určitě to stojí za to vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 kukuřice
- sůl
- olej
- 2 lžíce medu
Kukuřici můžeme buďto pár hodin před grilováním naložit do směsi vody, oleje a medu, kterou zahřejeme, aby se med roztopil. V druhém případě můžeme směsí kukuřici potírat až na grilu, optimální je ale kombinovat obě varianty.
Kukuřice rozdělíme na asi 2 cm široká kolečka, budeme k tomu potřebovat ostrý nůž nebo nůžky na maso. Kolečka pak naložíme do medové směsi a necháme pár hodin odležet. Na grilu pak kukuřici otáčíme ze všech stran a potíráme zbylou marinádou, která vytvoří na povrchu kukuřice sladký film. Po deseti minutách grilování můžeme kukuřici podávat, zrníčka by měla být na povrchu křupavá a uvnitř vláčná.
Grilovaný hermelín s rajčaty a cibulí
Grilovaný hermelín nemusíme konzumovat jen s brusinkovou omáčkou, vyzkoušejte i nové varianty!
Ingredience:
- hermelín
- pepř
- bazalka
- rajčata
- cibule
- olej
Hermelín potřeme troškou oleje, okořeníme, a zabalíme do alobalu. Rajčata i cibuli nakrájíme „na měsíčky“, okořeníme bazalkou, posolíme a zabalíme do druhého alobalu, je vhodné použít alespoň dvě vrstvy, aby nám náhodou nevytekla šťáva. Rajčata a cibuli grilujeme na mírném ohni asi dvacet minut, aby se rajčata prohřála, ale nebyla úplně rozmačkaná. Hermelín grilujeme na ohni tak dlouho, dokud se jeho horní část nenafoukne.
Podáváme společně, tak, abychom mohli rajčata s cibulí namáčet do roztopeného hermelínu.
Foto: Pixabay