Pivní fandové se mohou pomalu ale jistě začít radovat. Jihomoravské pivovary totiž začaly vařit velikonoční pivní speciály.

Jako obvykle největší várku chystá pivovar Starobrno, který letos vyrobí na 4600 hektolitrů Zeleného piva. Velikonoční speciál připravuje také slavkovský pivovar nebo brněnské minipivovary, což vyplynulo z ankety ČTK.

Starobrno vaří Zelené pivo už jedenáct let, včera na varně přidali do ještě nehotového piva speciální bylinný výluh, jehož přesné složení zná jen několik málo lidí. Jednotlivé ingredience výluhu se přitom musí objednávat přibližně rok dopředu.

pivo 2

„Dobrá příprava výluhu, respektive kontaktu bylin s vroucí vodou je velmi důležitá pro získání požadované koncentrace a kvality výluhu,“ uvedl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják. Výluh se připravuje ze tří druhů bylin, jedinou odtajněnou je kopřiva dvoudomá. Podstatou receptury je také speciální světlý ječný slad, který si nechává Starobrno vyrábět ve sladovně v Hodonicích na Znojemsku.

Starobrno poprvé uvařilo Zelené pivo v roce 2006 ve várce o 80 hektolitrech, v posledních letech se produkce tohoto speciálu blíží k 5000 hektolitrů. Za speciálem původně stál sládek Petr Hauskrecht, který má v Brně od předloňska vlastní minipivovar.

Jeho podnik připravuje na Velikonoce dvě várky jarního bavorského jantarového speciálu PH 13 Marcen. Březnové pivo, neboli Märzenbier, se ve středověku v Bavorsku říkalo poslednímu pivo, které bylo uvařeno před svátkem svatého Jiří. „Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu,“ uvedl Petr Hauskrecht.

pivo

Slavkovský pivovar letos chystá znovu jarní kvasnicový ležák. Ten je připravený ze čtyř druhů sladů, do kterého pivovar přidává živou kulturu jemných kvasinek. „Tyto byly do piva vmíchány v ten nejsprávnější okamžik a to po fázi ležení a zrání. Ve vůni je jasně rozpoznatelné kvasničné aroma, které se snoubí s jemnou kvasnicovou chutí. Zákal zde není na závadu, naopak nutností,“ uvedl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Novinku chystá i brněnský minipivovar Lucky Bastard, který se bude brzy stěhovat do nových prostor. „Na letošní Velikonoce začneme nabízet silné světlé pivo belgického typu Tripel 21° s deseti procenty alkoholu. Lucky Bastard Tripel je jemně chmelený s důrazem na vysokou pitelnost a vyvážené tělo. Toto pivo jsme uvařili koncem roku 2015 v množství 400 litrů a bude k dispozici v sudech a třetinkových lahvích,“ uvedl Jan Grmela za Lucky Bastard.

Produkce Zeleného piva od Starobrna v posledních letech:

Rok Produkce v hektolitrech
2006 80
2013 4000
2014 4500
2015 4700
2016 cca 4600

Zdroj: Starobrno, ČTK

Foto: Pexels.com