KARIBSKÝ RUM: PITÍ PRO OPRAVDOVÉ FAJNŠMEKRY

Není rum jako rum, a v případě tohoto nápoje to platí dvojnásob. Zaplaťpámbu za náš český tuzemák, ale kdo jednou okusí lahodnou chuť pravého Karibiku, už se k české náhražce pravděpodobně nevrátí.

První předchůdce rumu můžeme vystopovat už v osmém století na území jihovýchodní Asie, která je také pravým domovem cukrové třtiny. S arabskou invazí se pak cukrová třtina dostala do Španělska a po objevení Ameriky také do Karibiku. V zásadě se dá říct, že pravý rum vznikl právě v karibské oblasti a jak už to tak bývá, jeho vznik byl spíše náhodou, protože při zpracování cukrové třtiny je hlavním produktem cukr, melasa, z níž se karibský rum vyrábí, je při tomto procesu odpadem.

Melasu poprvé nechali kvasit tamější otroci, kteří pracovali na třtinových plantážích. Výroba pra-rumu byla ale velmi primitivní a na nápoji bychom si asi příliš nepochutnali. Výroby rumu se ujali Angličané, kteří rum začali dodávat na lodě jako posilnění pro námořníky.

Rum pixabay

Za rodiště tradičního karibského rumu je považován Barbados, výroba rumu se ale záhy rozšířila do celé oblasti Karibiku, velké množství vzniklo ale také na pobřeží Nové Anglie. Novoanglický rum dokonce v 18. století předčil ten karibský, z výsluní jej však později sesadila whiskey a bourbon.

V současné době se potýkáme zejména s klasifikací rumu, každý stát má jiná pravidla a kritéria pro hodnocení a dělení rumu. Běžní zákazníci většinou rozliší bílý a tmavý rum, přičemž převládá mylný názor, že bílý rum pro svou čirou barvu je lehčí a jemnější. Rum ale svou zlatavou nebo tmavou barvu získává až zráním v sudech, lepší značky ze svých rumů po delší době zrání odfiltrovávají barviva, aby byl rum opět bílý, naopak u lacinějších rumů s krátkou dobou zrání může být přidán k dobarvení karamel. Bílé a zlaté rumy jsou přidávány do míchaných nápojů, tmavé prémiové varianty si dopřávají fajnšmekři čisté nebo s ledem.

Karibik Pixabay

Prémiový rum jako tmavá a dokonalá perla Karibiku

Stále více jsou k dostání skutečně velmi tmavé prémiové rumy, které vynikají svou jemností a kořenitou chutí. Za láhev opravdu dobrého a kvalitního rumu si ovšem připlatíte. Nejznámější značkou karibského rumu je například firma Bacardi s letitou tradicí nebo Havana Club, která patří k jednomu z největších exportérů.

Opravdovou lahůdkou pro ty, kteří chtějí vyzkoušet opravdu vytříbenou chuť, bude dozajista také guatemalský rum značky Zacapa. Zejména dámy pak ocení delikátní a lahodnou chuť patnáctiletého rumu značky Diplomatico, který je vhodný k pomalému upíjení, za ochutnání rozhodně stojí ultraprémiové produkty kolumbijské značky Dictador.

Pravý karibský rum se vyrábí z melasy nebo šťávy z cukrové třtiny, vynalézaví výrobci pak přidávají další dílčí procesy, díky nimž nápoj získává specifickou chuť. Nejznámějšími producenty rumu jsou Kuba, Jamajka, Portoriko nebo třeba Barbados.

Pokud se vám s pojmem rum vybavuje český tuzemák, pak jste asi skutečný rum nikdy nepili. Vysoce kvalitní karibské rumy jsou srovnatelné s prestiží skotské whisky, časem bychom se tedy možná mohli dočkat okamžiků, kdy v barech byznysmeni vymění už poněkud ohranou whisky za sklenku delikátního karibského rumu.

Foto: Pixabay.com